Kártya amelyben nem számít a szerencse

Nekrológ Munkácsy István

2015.06.07 15:45

Munkácsy István frissdiplomás matematika-fizika szakos középiskolai tanárként 1961-ben Győrben kezdte tanári pályáját. Elismert, eredményes munkája adott jó ajánlást közel tizenöt év elteltével, hogy a Győrbe települt új intézmény, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Matematika-Fizika Tanszéke kínáljon neki nem kevésbé kísérleti feladatokkal bővelkedő munkát, s lett alapító tagja a tanszéknek. A Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola győri indulásakor, 1974. szeptember 1-jén lett az intézmény oktatója, s 1995. december 14-ig, nyugdíjba vonulásáig egy nagy tanár generáció tagjaként lelkesen, fáradhatatlanul, nagy hozzáértéssel tanította a leendő mérnököket a Matematika Tanszék (és elődjei) oktatójaként. 

Szigorú, következetes tanár volt, szóbeli vizsgái sokszor húzódtak el, amíg a vizsgázóból, lehetőség szerint, elő tudta hozni a jobb érdemjegyet. Évközi feladatokkal, dolgozatokkal próbálta hallgatóit folyamatos munkára ösztönözni, amelyek eredményei sokszor jelentettek mentőövet nekik a kollokviumok alkalmával.

 

Szakmai munkáját jól jellemzi, hogy több fontos, nagy pontosságot és szakmai igényességet igénylő feladat vezetését bízták rá, így éveken át ő volt a felvételi javító- és vizsgabizottság elnöke, irányítója. A tanszékre kerülő fiatal kollégákat - így a jelenlegi középgeneráció tagjait is - többnyire az ő gondjaira bízták, ő készítette fel őket a matematika oktatás szakmai feladatainak elvégzésére. Közösségi aktív szerepvállalását jelzi, hogy szakszervezeti bizalmiként a pezsgő főiskolai társadalmi élet egyik tanszéki, intézeti mozgatója volt.

 

Csendes, szemlélődő egyéniségéhez jól illeszkedett a sport és játék komoly világa. Minősített sakkozóként versenyzője, szakosztályvezetője, edzője és szervezője volt sportegyesületünknek, de már nyugdíjasként a Bridge-nek is rendszeres vendége volt, amíg bridge-club is működött az épületben. Évenként rendszeresen meghirdetett emlékezetes szimultánjaira reménykedve ültek be kollégái, tanítványai is, hogy megszorongathassák, pontot raboljanak tőle - ám a sakkban sem sikerült.

 

Életpályáját, Győrhöz hű évtizedeit így kísérték végig tanítványai a kisiskolás kortól a főiskolás felnőttekig, így épült be a város matematika tanárainak nagy múltú és méltán gazdag históriájába.

 

Nyugdíjasként is tartotta a kapcsolatot egykori munkatársaival: a tanszéki rendezvényeken és a sakk- és bridge-versenyeken találkozhattunk vele.

 

Emlékét a Matematika és Számítástudomány Tanszék egykori és mai oktatói, volt kollégái és hallgatói, sporttársai szeretettel őrzik.

 

Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük!

 

Széchenyi István Egyetem

 

Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode